Barion Pixel
LEGYÉL JOBB MOTOROS!

A hazai közúti motorozás és motorsport fejlesztését tűzte ki célul a HUMDA

A motoros társadalomra megalakulásunk óta kiemelt figyelmet fordítunk. A HUMDA nagy hangsúlyt fektet a közlekedésbiztonság javítására és a közlekedési kultúra fejlesztésére. Ezért is szerveztünk három helyszínen, 800 fő számára, Mogyoródon, Zalaegerszegen és Máriapócson ingyenes vezetéstechnikai tréningeket, a tervek szerint jövőre még több helyen találkozhatnak majd a motorosok a HUMDA Moto Safety rendezvényével, de folytatni kívánjuk saját szervezésű ügyességi szlalom-versenysorozatukat is – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója. Idén márciustól egyébként a motoros képzési és vizsgakövetelményei is megújultak annak érdekében, hogy naprakész és a gyakorlatban jól hasznosítható tudással rendelkezzenek az érintettek. A HUMDA aktívan részt vesz a motorsportéletben is. – Közreműködésünkkel zárult le a Superbike magyarországi rendezési jogának közbeszerzése, amelyről a szerződést várhatóan december végén írjuk alá a jogtulajdonos Dorna Sports-szal – tette hozzá Weingartner Balázs.

Az Ügynökség tehetségkutató- és utánpótlásnevelési rendszert indított többek között a motorsport jövő versenyzőinek felkutatása érdekében, melynek irányításában Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka, a HUMDA igazgatósági tagja is részt vesz. – A programba beválasztott versenyzők képességfelmérése már folyamatban van. A legjobb nemzetközi példák elemzésével és a sportág hazai szakértőinek bevonásával kialakított támogatási rendszer alapelve, hogy a legtehetségesebb versenyzők transzparens, mérhető szempontok alapján választjuk ki, és támogatásunkkal folytathassák karrierjüket. A támogatási rendszerben első körben az olyan versenyzők vesznek részt, akik már bizonyítottak a versenypályákon. A motorosoknál ott van többek között Sebestyén Peti, Görbe Soma és Zsigovits Norbert is. A motorversenyzők közül 18-an junior és felnőtt gyorsasági, 12-en a motokrossz, 5-en az enduró, egy résztvevő pedig a triál szakág versenyzőjeként vesz részt a HUMDA tehetséggondozó programjának kiválasztási szakaszában. A legjobb eredményeket elérők részesülhetnek később támogatásban. A programhoz a HUMDA saját tehetségkutató rendezvényeiből is csatlakoznak majd a jövő ígéretei. Bízunk benne, hogy a MotoGP első magyarországi versenyhétvégéjén majd magyar versenyzőnek is szurkolhatunk – hangsúlyozta Talmácsi Gábor.

A program előfutára volt a HUMDA és Sebestyén Peti együttműködése, a versenyző jól teljesített a Supersport 2021-es idényében és jövőre is a Bardahl Evan Bros Racing Supersport-csapatban folytatja. – Az idei csonka szezonomban is rengeteget tanultam és minden nehézség és tapasztalat csak erősebb versenyzővé tett, így magabiztosan tekintek a jövőbe. Célom továbbra is az, hogy fejlődjek és bejussak a legjobbak közé a Superbike világbajnokságon – nyilatkozta Sebestyén Peti. A HUMDA közreműködésével versenyző magyar pilóta 17 futamon indult idén, szinte az összes versenyen pontszerző helyen zárt, legtöbbször a TOP10-ben és karrierje legjobb, 5. helyezését is sikerült megszereznie a Supersport-világbajnokságon.