Barion Pixel
LEGYÉL JOBB MOTOROS!

Légzsák a motorosoknak

Olaszországban ösztönzik a vásárlást

A motoros ruházatba épített légzsákok sok esetben enyhítik a balesetek következményeit. Az olasz kormány 2020. december 27-én elfogadott egy rendeletet, amely szerint pénzügyi támogatást nyújt olyan motoros ruházat megvásárlásához, amibe légzsákot integráltak. A jogszabály gyakorlati kivitelezéséről még nem döntöttek.

A támogatási program előírja, hogyha a motoros ECE-tanúsítvánnyal rendelkező légzsákos motoros ruhát vásárol, akkor a vételár egy részét az adójából leírhatja. A pontos értéket még nem határozták meg, de a tervezet “jelentős kedvezményről” szól. A szakértők 20 és 50 százalék közötti összeggel számolnak.

Egy építésznő küzd a motorosok biztonságáért
A most elfogadott rendelet története egy építésznő, Graziella Viviano kezdeményezéséig nyúlik vissza. A római édesanya 2018-ban egy motoros balesetben vesztette el a lányát és azóta kampányol a motorosok biztonságáért. Ennek a kezdeményezésnek az egyik eleme a légzsákos ruhák minél szélesebb körben való elterjesztése. A motoros társadalom számára fontos missziót már a Legal Rider motoros egyesület is támogatja.

“A kormány rendelete a légzsákos védőruházat vásárlásának támogatására csak az első apró lépés a motorosok biztonságának növelése felé” - hangsúlyozza Viviano. A következő feladat, hogy a rendeletet a lehető leggyorsabban végrehajtsák a lehető legnagyobb arányú finanszírozással.

Az olasz intézkedésnek igazán jó az időzítése, mert jelenleg már könnyen használható légzsákos technológiák állnak rendelkezésre. Pár évvel ezelőtt a bonyolult rendszerek miatt sokkal nehezebben lehetett volna rábírni a motorosokat arra, hogy légzsákos ruházatot viseljenek.

Összegezve: A motorosoknak mindent meg kell tenniük a biztonságuk érdekében. Ennek egyik módja lehet a légzsákos ruházat. Az ilyen felszerelések azonban nagyon drágák, de a leírt olasz modell egy lehetőség arra, hogy a motoros légzsák-technológia gyorsan elterjedjen. Ez azonban csak az egyik eleme annak a hosszú listának, hogy mit tehetünk azért, hogy a motoros balesetek súlyosságát csökkentsük. 

Forrás: motorradonline.de és advrider.com, fotó: helite