Barion Pixel
LEGYÉL JOBB MOTOROS!

Nyugdíjazd a bukósisakod!

Bármilyen motoron is ülünk, a bukósisak kötelező felszerelés. A súlyos motoros baleseteknél pedig ez az életünk legfontosabb védelmezője. Azonban baleset nélkül sem örök életű, hanem bizonyos időközönként cserélni kell.

Mit tegyünk, amikor a bukósisak megöregszik? Az lenne a legjobb, ha pontosan számon tartanánk, hogy mikor vásároltuk a sisakot és minden szezonkezdés előtt alaposan átvizsgálnánk. Az öreg bukó még lehet hogy jól néz ki, és biztosan kényelmes is, de a sisakok héja és a belső párnázata is öregszik. Függetlenül a használat intenzitásától az idő múlásával jön az anyagfáradás. Azért, hogy a bukósisak teljes védő hatásában megbízhassunk, 5-7 évente nyugdíjba kell küldenünk a fejfedőt és egy újat kell vásárolnunk. Aki hosszabb motoros karrierre tekint vissza, már biztosan meg tud tölteni egy fél polcot kimustrált bukósisakokkal. Ezen a gyűjteményen nem éri meg spórolni, mert baleset esetén egy új bukósisak az életünket menti meg.

Mi a bukósisak öregedésének háttere?
Az idő múlásával a sisak több eleme is elfárad, és veszít a hatásfokából. 

  • A kívülről érkező UV sugarak a bukósisakok külső héjszerkezetét károsítják, gyengítik az anyagot és a ragasztást is.
  • A belső héj anyaga, vagyis az ütéselnyelő réteg megkeményedik és a fontos ütéscsillapító tulajdonsága elvész.
  • Az életkor előrehaladtával a belső illesztések és az arcpárnák is megváltoznak, pedig a feszes illeszkedés döntő tényező a sisak hatásosságában.

Ha a bukósisak még nem érte el a nyugdíjas kort, de lazán ül a fejen, előfordulhat, hogy a sisak belső párnázata meggyöngült. Ez a legtöbb esetben kivehető és cserélhető, így a bukósisak újra a lehető legnagyobb védelmet nyújtja.

A szezon kezdetén vizsgáld át a sisakod és ha megöregedett, küldd nyugdíjba!

Forrás: ifz.de alapján, fotó: saját